Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Άρνηση- γκρίνια - αυτοκριτική

Πουθενά δε μπορείς να τον "πιάσεις" τον Έλληνα. Ακόμη και εκεί που έχει δίκιο, το χάνει με τον τρόπο και τον χρόνο που το διεκδικεί. Δεν υπάρχουν εμβόλια ή είναι λίγα αυτά που έχουμε; "Γιατί δεν μερίμνησαν να έχουμε πολλά και έγκαιρα"; Και όταν τα αποκτάμε.." ναι αλλά της τάδε εταιρείας έχει παρενέργειες στο..0.5% ,ναι αλλά θα μας αλλάξει το DNA, το RNA,δεν κάνω λόγω θέσης και άποψης, άσε να κάνουν οι άλλοι και βλέπουμε"! 
Κλειστά όλα (το περίφημο lockdown) ; Tα βάζουμε με αυτούς που τα έκλεισαν.

Γεμάτες οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία; Τα βάζουμε με την εξουσία που δεν προέβλεψε (και σωστά, αλλά όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά).
Πολλά τα κρούσματα; Φταίει η εξουσία.
Κλειστά τα σχολεία; Φταίει η έλλειψη σχεδίου ή τα παιδιά δεν κολλάνε κορωνοΐό και άδικα τα κλείνουμε.

Γεμάτες οι παραλίες, τα πάρκα, οι δρόμοι ,η αγορά; Φταίει ότι μας έχουν στριμώξει η κλεισούρα και το συνεχές lockdown.

Κάνουμε πορείες κάθε μέρα στρυμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον; Είναι γιατί πρέπει να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος για τον... Κουφοντίνα (άσχετα αν μετά από 15-20 μέρες "έσκασε" το ΕΣΎ και γέμισε ο κόσμος με κρούσματα).
Δωρεάν τεστ ανίχνευσης κάθε εβδομάδα για τον κάθε έναν μας που ζητούσαμε (και έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, αλλά προφανώς δεν υπήρχαν ούτε τόσα πολλά τεστ, ούτε τα χρήματα); "Ναι, αλλά πως θα τα κάνουμε, τώρα είναι αργά" κλπ..κλπ..
Ανοίγει το λιανεμπόριο (μετά κόπων και βασάνων) που τόσο πολύ θέλανε όλοι; Ναι αλλά πάλι με sms,με click away,με 3ωρο και τώρα που τα κρούσματα είναι αυξημένα; (στο τελευταίο υπάρχει μια λογική και μακάρι να έχουν δίκιο αυτοί που το αποφάσισαν γιατί αλλιώς θα ξαναπάμε πάλι πίσω).
Και ναι! Φταίει σε πάρα πολλά η κυβέρνηση που έχει κάνει λάθη και αστοχίες!
Πουθενά όμως και πότε ίχνος αυτοκριτικής από εμάς. Πάντα κάποιος άλλος φταίει και πότε ο σοφός και σωστός στις υποχρεώσεις του Έλληνας πολίτης.
Η γκρίνια ,η κακομοιριά, ο "ωχαδερφισμός", το "εγώ θα βγάλω το φίδι από τη τρύπα", το "αφού το κάνει ο άλλος γιατί όχι και εγώ;"(όταν πρόκειται φυσικά για κάτι πονηρό ή κακό και όχι στη μίμηση του καλού),η έλλειψη μέτρου στον Νεοέλληνα και κυρίως η έλλειψη αυτοκριτικής, είναι το πρόβλημα διαχρονικά και όχι μόνο στα χρόνια των μνημονίων και του covid .
Για αυτό είμαστε εδώ που είμαστε χρόνια, ενώ μας αξίζουν περισσότερα γιατί έχουμε και προσόντα σαν λαός και εφόδια που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοι μας! Τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Ας διορθώσουμε τα βασικά, να έρθει η ομόνοια και μιας- έστω κάποιας μορφής- συνεννόησης και συμπόρευσης και όλα τα άλλα θα λυθούν εύκολα. Τότε και μόνο τότε ,θα πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε σαν κράτος, σαν ο λαός που είχε την ευλογία να ζήσει σε τούτα τα χώματα που πάτησαν πάνω τους ήρωες, φιλόσοφοι, διανοούμενοι, ιστορικοί, μαθηματικοί, ιατροί, φυσικοί, μουσικοί, συγγραφείς και τόσοι άλλοι ,που τους μνημονεύουν με δέος, θαυμασμό και δόση ζήλιας οι υπόλοιποι λαοί..

Δεν υπάρχουν σχόλια: