Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Απορία αδαούς



Κατ αρχήν να διευκρινίσω  ότι δεν είμαι οικονομολόγος  και ότι οι σπουδές μου δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με οικονομικά,οπότε οι όποιες "αστοχίες" και λάθη κάνω,να κριθούν με αυτό το δεδομένο και παρακαλώ όποιον είναι βαθύς γνώστης των οικονομικών,να με διορθώσει για να μάθω και εγώ περισσότερα.Εξ άλλου ένας λόγος που αποτυπώνω τις σκέψεις μου εδώ είναι και αυτός.Να μάθω,να πληροφορηθώ από ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα και καλύτερα.


Ζούμε  εδώ και δυο χρόνια μια κατάσταση σαν χώρα που μας "υποχρεώνει" να δεχόμαστε-ανεχόμαστε κάθε λίγο τις απαιτήσεις που προβάλουν οι δανειστές-τοκογλυφοι μας για μειώσεις μισθών,συντάξεων,φόρους,εκποιήσεις ακινήτων,πωλήσεις όλου του εγχώριου πλούτου,πωλήσεις υπηρεσιών αγαθών κοινού συμφέροντος όπως ΔΕΗ,λιμάνια,εταιρίες ύδρευσης και πάει λέγοντας,λόγω του μεγάλου χρέους και του υπέρογκου δανεισμού μας και μας  παρουσιάζουν ως την μοναδικη λύση στο "πρόβλημα" που αντιμετωπίζουμε αυτό το «μοντέλλο»,για να έχουμε λέει μισθούς και συντάξεις(όποιες και να είναι αυτές),αλλιώς…πτωχεύσαμε.

Είναι έτσι όμως τα πράγματα?(δεν θα αναφερθώ σε αυτό το κείμενο για τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση.Ίσως το κάνω κάποια άλλη φορά).
Είναι αλήθεια ή όχι πως με τα μέτρα που πάρθηκαν τόσο βάναυσα,βίαια και κάθετα,φτάσαμε στο σημείο ο προυπολογισμός  μας να είναι σχεδόν ισοσκελισμένος και μάλιστα να μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα?
Τι σημαίνει αυτό?Ότι όσα εισπράττουμε σαν κράτος,μας φτάνουνε για να πληρώνουμε τις εγχώριες υποχρεώσεις μας,να εισάγουμε τα αγαθά που χρειαζόμαστε και να ζούμε,έστω με λιγότερα από όσα είχαμε συνηθίσει.Αυτό πάει να πει ότι ο οποιοσδήποτε δανεισμός μας γίνεται για να αποπληρωθούν δάνεια και τόκοι από προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή,δανειζόμαστε,υποθηκεύουμε και ξεπουλάμε τη πατρίδα μας άρον-άρον και όσο-όσο,για να δώσουμε τα δανεικά και τους ληστρικούς τόκους και όχι για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις,για να έχουμε παιδεία,σύστημα υγείας,ασφάλεια κλπ!
Άρα καταρρίπτεται το ψευτοδίλημμα του"ή παίρνουμε την επόμενη δόση ή δεν έχουμε λεφτά για να λειτουργήσει το κράτος".

Τώρα έρχομαι εγώ ο αδαής και ρωτώ: Γιατί αφού δεν έχω ανάγκη πλέον τα "δανικά" τους,να ανέχομαι το ξεπούλημα μου? Γιατί δεν τους καλώ να τους πω"Κύριοι ναι,χρωστάω,αλλά όχι όσα μου λέτε εσείς μιας μέσα σε όλα όσα σας οφείλω,πρέπει να υπολογίσετε και κάτι μίζες της Siemens,κάτι ελαττωματικά υποβρύχια,κάποιες πολεμικές αποζημιώσεις,κάποια υπέρογκα τοκοχρεολύσια κλπ..κλπ..και πρέπει να συνυπολογιστούν στο χρέος μου?Κύριοι,αφού γίνουν όλα αυτά και για να έχω χρήματα να δώσω για ανάπτυξη,για παραγωγή πλούτου από μέρους μου-και άρα ευκολότερης και σίγουρης αποπληρωμής των οφειλομένων μου προς εσάς-,δεν μου δίνετε ένα χρονικό διάστημα όπου δεν θα σας πληρώνω,αλλά το όποιο πλεόνασμα μου,θα πηγαίνει σε τροφοδότηση για την παραγωγή νέου πλούτου και ανάπτυξης?Σας συμφέρει κύριοι να ξανά σταθώ γρήγορα στα πόδια μου,για να πάρετε και εσείς γρήγορα τα λεφτά σας πίσω.Εγώ σαν κράτος,αυτή την προσφορά έχω να σας κάνω. Ή την αποδέχεστε ΄η χάνετε τα χρήματα σας ολοκληρωτικά".

Κάποιος θα μου πει πως είναι "εκβιαστικό" το δίλημμα και ο τρόπος μου? Η απάντηση είναι ότι "μήπως τα δικά τους διλήμματα και τρόποι είναι λιγότερο εκβιαστικά?".
Κάποιος άλλος θα πει ότι έτσι δεν θα μας δανείζει ποτέ πλέον κανένας. Θα του πω ότι πριν από εμάς το κάνανε άλλα κράτη και είναι ακόμη στις"αγορές".
Υπάρχουν άλλοι που θα πούνε"ναι,αλλά έτσι θα μας πετάξουν έξω από την Ο.Ν.Ε" και αναρωτιέμαι γιατί να το κάνουνε αυτό οι "εταίροι" μας? Ποιόν λόγο θα έχουν να το κάνουν και τι θα  κερδίσουν πέρα από το να χάσουν οι τράπεζες τους τα οφειλόμενα και να ρισκάρουν μια αναταραχή στο νομισματικό σύστημα της Ευροζώνης,με ανυπολόγιστες συνέπειες που ίσως ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν?

Τέλος  κάποιος ίσως μου πει"γιατί δεν έχουνε πολιτικούς με τέτοιο ανάστημα,πολιτικούς πατριώτες,που δεν έχουν πουληθεί σε ξένα αφεντικά,πολιτικούς που υπηρετούν τη πατρίδα και τους ανθρώπους της".

Σε αυτούς έχω να απαντήσω ότι"είμαστε 11 εκατομμύρια Έλληνες.Δεν μπορεί να μην υπάρχουν 300 νοματαίοι που να ναι "καθαροί"!Στο χέρι μας είναι να τους βρούμε και να τους βάλουμε να κάνουν το αυτονόητο. Να υπηρετήσουν τον λαό που τους εξέλεξε,με τον σκοπό και τους στόχους για τους οποίους τους εξέλεξε!"

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ?