Λίγες μέρες πριν ο Πρωθυπουργός μας
προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα έργα και ημέρες του,τις προεκλογικές του
υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρήθηκαν,είπε την περίφημη φράση"μπορεί να είχαμε
αυταπάτες,αλλά ψέματα δεν είπαμε"!Ψάχνοντας απλά την ετυμολογία της λέξης"αυταπάτη",ανακαλύπτουμε
τη σημασία της.."η κατάσταση κατά
την οποία κάποιος παραπλανά (απατά) τον ίδιο του τον εαυτό με
το να αποδέχεται ως αληθινό κάτι που δεν είναι, επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει
να αντιληφθεί την πραγματικότητα". Άρα ο
ΠΘ,είτε έλεγε ψέματα στον ίδιο του τον εαυτό.είτε ήταν σε
άλλη..."διάσταση".Και στις δυο περιπτώσεις,επικίνδυνος για ηγέτης
μιας χώρας σε παρακμή,μιας χώρας χρεοκοπημένης.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη
σειρά τους.
Εξελέγη με ταξίματα,υποσχέσεις και ότι φέρνει κάτι νέο,σε έναν λαό κουρασμένο από το παλιό πολιτικό σύστημα και προσωπικό,έναν λαό που ήθελε να πιστέψει πως υπήρχε και άλλος δρόμος (αυτός της αυταπάτης του) για να βγει από τα μνημόνια,τα δυσβάσταχτα μέτρα,την υπέρμετρη φορολόγηση του,την εκποίηση του δημόσιου πλούτου στα γεράκια των αγορών και τους "δανειστές" μας.Και όλα αυτά τα έκανε βιαστικά,με όρεξη για την εξουσία άμμεσα,ρίχνοντας με την ευκαιρία της Προεδρικής εκλογής την προηγούμενη κυβέρνηση για να μας"σώσει"από την κατρακύλα (ή μήπως φοβούμενος τυχόν επιτυχία της?).
Εξελέγη με ταξίματα,υποσχέσεις και ότι φέρνει κάτι νέο,σε έναν λαό κουρασμένο από το παλιό πολιτικό σύστημα και προσωπικό,έναν λαό που ήθελε να πιστέψει πως υπήρχε και άλλος δρόμος (αυτός της αυταπάτης του) για να βγει από τα μνημόνια,τα δυσβάσταχτα μέτρα,την υπέρμετρη φορολόγηση του,την εκποίηση του δημόσιου πλούτου στα γεράκια των αγορών και τους "δανειστές" μας.Και όλα αυτά τα έκανε βιαστικά,με όρεξη για την εξουσία άμμεσα,ρίχνοντας με την ευκαιρία της Προεδρικής εκλογής την προηγούμενη κυβέρνηση για να μας"σώσει"από την κατρακύλα (ή μήπως φοβούμενος τυχόν επιτυχία της?).
Έξι μήνες "σκληρή
διαπραγμάτευση"με το asset του σαν αιχμή του δόρατος,όπου-κατόπιν
παραδοχής του ιδίου του Βαρουφάκη-άλλα έλεγαν στο"πόπολο" και άλλα
πίσω από τις κλειστές πόρτες όπου νόμιζαν ότι μπορούν να εκβιάσουν
τους"εταίρους" μας με το πρόσχημα του Grexit,μη γνωρίζοντας φυσικά
πως έτσι ρίχνανε νερό στον μύλο του Σόϊμπλε και της παρέας του.Και όταν φτάσαμε
στο τέλος του δρόμου(όπου αφελώς
πίστευαν πως έσερναν τους
δανειστές μας),κατάλαβαν το λάθος τους και πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά
μόνο η άνευ όρων παράδοση (τρίτο μνημόνιο) ή η κατάρρευση (έξοδος από την
Ευρωζώνη,μιας χώρας παντελώς ανέτοιμης για δικό της νόμισμα).
Τότε
για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο της εσωτερικής τους διαμάχης με την Αριστερή
πλατφόρμα,εφηύραν το χαρτί του Δημοψηφίσματος με την ελπίδα πως ο λαός θα
υπερψηφίσει το"ναι" και θα υπέγραφαν το νέο δυσβάστακτο μνημόνιο με
την συγκατάθεση του,αλλά...φευ,ο παραπλανημένος-αγανακτισμένος κόσμος ψήφισε το"όχι"
,το οποίο μετέτρεψαν εν μια νυκτί σε"ναι"και υπέγραψαν ότι δεν
θα μπορούσαν ΠΟΤΕ να περάσουν σαν μέτρα οι....άλλοι (οι ανίκανοι στα τελευταία
τους να νομοθετήσουν ακόμη και για το γάλα μακράς διάρκειας ή να πωλούνται από
τα super markets τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα!!).Αριστεροί
γαρ,"προοδευτικοί" και ακόμα ανέγγιχτοι από τη φθορά της
εξουσίας.Οι άμεσες συνέπειες του,ορατές από τη πρώτη στιγμή.Capital controls,που όμως τα...συνηθίσαμε.Οι ουσιαστικές,στάση πληρωμών στο εγχώριο εμπόριο,πάγωμα των εξαγωγών,αβεβαιότητα και ένα κλίμα που μόνο εμπιστοσύνης δεν θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει,ιδιαίτερα για την ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη,που τόσο είχε ανάγκη ο τόπος.Και αφού έγινε η"έντιμη συμφωνία-μνημόνιο"με τους δανειστές μας,ξέροντας πως στην ουσία και στην καθημερινότητα των πολιτών δεν είχε φανεί τι υπέγραψε,τους έβαλε στη διαδικασία των εκλογών για άλλη μια φορά,με τα γνωστά διλήμματα "εμείς οι νέοι,άφθαρτοι" ή "εκείνοι,το παλιό,διαπλεκόμενο,που σας έφερε σε αυτή τη κατάσταση",θέλετε να κυβερνήσουν (λες και όποιος και να έβγαινε,με όσα ήδη είχαν υπογραφεί,θα άλλαζε κάτι)?Ο λαός που ακόμη δεν είχε δει χειροπιαστά τις συνέπειες του μνημονίου που υπέγραψε η αριστερή κυβέρνηση του (οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν τι είχε υπογραφεί,όπως και οι Βουλευτές που τα ψήφισαν) έδωσε ακόμη μια ευκαιρία στην δεύτερη φορά αριστερά κυβέρνηση του,μιας και τεχνηέντως είχαν περάσει πως αυτή θα ήταν η πρώτη φορά αριστερής διακυβέρνησης,μιας και το προηγούμενο διάστημα δεν κυβερνούσαν,αλλά...διαπραγματεύονταν!
Μετά από την μεγάλη τους νίκη,ο δρόμος ήταν ανοιχτός και στρωμένος για όλα,μιας και η μόνιμη επωδός τους για ότι τους κατηγορούσαν ότι υπέγραφαν ήταν ότι μόλις πριν λίγο καιρό πήραν την λαϊκή εντολή να το κάνουν.Μέτρα που αφαίρεσαν από την τσέπη του λαού πάνω από 10 δισεκατομμύρια,εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της πατρίδας σε βάθος ...εκατονταετίας (εξ άλλου όπως είπε Κυβερνητικό στέλεχος"τι είναι 99 χρόνια?400 χρόνια σκλαβιάς είχαμε επί Τουρκοκρατίας") ,επιτροπείες ξένων στα πάντα,ευτελισμός του Κοινοβουλίου που ψήφιζε χωρίς να ξέρει τι,πως,πότε,με κατεπείγοντα νομοσχέδια (ναι,εκείνα που όταν ήταν αντιπολίτευση στηλίτευαν και κατέκριναν μετά βδελυγμίας) και επί πλέον να μας κοροϊδεύουν "κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα",με αστείες δηλώσεις τύπου"ήταν αντισυνταγματικό και εγκληματικό αυτό που ψηφίσαμε" (δυο μέρες μετά την υπερψήφιση της κατάργησης του αφορολογήτου και επιβολής ΦΠΑ στα νησιά) ή να κάνουν διχαστικές και επικίνδυνες δηλώσεις εντυπωσιασμού,όπως του Κυρίτση περί τιμωρίας των "μενομευρωπαίων".Φτάσαμε στο σημείο να μας επαινούν οι διάφοροι Ντάϊσεμπλουμ,Σόίμπλε,Μέρκελ.Αυτοί που όταν ήταν αντιπολίτευση,ήταν εχθροί τους,εχθροί του λαού και απέναντί τους (ποιος αλήθεια δεν θυμάται εκείνες τις προεκλογικές κορώνες τύπου"go back mr Soible,go back miss Merkel"?).
Υπογράψανε στα 4,όπως και οι προηγούμενοι,τα ΠΑΝΤΑ,όλα όσα ζητούσαν οι δανειστές μας και όλα αυτά για την καρέκλα,την εξουσία,το βόλεμα των υμετέρων (μετακλητοί υπάλληλοι"αμφιβόλων προσόντων",διορισμοί έξω από τον ΑΣΕΠ) ...ότι δηλαδή κάνανε τόσα χρόνια οι προηγούμενοι "κακοί" που διώξαμε για να μας κυβερνήσουν οι "άφθαρτοι".
Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα και στιγμάτιζαν τη χώρα και γενιές Ελλήνων,θα μπορούσαμε όλοι να γελάμε με τα νούμερα των επιθεωρήσεων που θα ανέβαιναν στα θέατρα με τέτοια κυβέρνηση τσίρκο,αλλά....
Υ.Σ 1..Τελικά δεξιά και αριστερά αποδείχθηκε πως δεν είναι παρά δυο ομάδες που παίζουν το ίδιο παιχνίδι (αυτό της εξουσίας) ,ενδιαφερόμενοι να πάρουν το πρωτάθλημα (να στρογγυλοκαθήσουν στη καρέκλα)
Υ.Σ 2...Σ'ευχαριστούμε Αλέξη που μας έδωσες να καταλάβουμε,πως ο "άλλος δρόμος" που εννοούσες μας οδηγούσε είτε στην Βενεζουέλα του συντρόφου σου Μαντούρο,είτε στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιόνκ Ούν.
4 σχόλια:
Σωστές οι επισημάνσεις, φίλε Μόδεστε, αλλά ποια είναι η πρότασή σου; Γιατί, αν δεχόμαστε ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στο υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα, τότε πρέπει υπομονετικά να εξαντλήσουμε την τετραετία, ανεχόμενοι όλα όσα δεν μας αρέσουν (και είναι πολλά σε πληροφορώ) και (όταν έρθει η ώρα) με την ψήφο του ο καθένας να συμβάλει ώστε να βγει μια πλειοψηφία που θα αναλάβει τα ηνία για τα επόμενα 4 χρόνια. Εκτός και αν σκέφτεσαι να κινηθείς εκτός του ότι επιτάσσει το σύνταγμα. Εκεί όμως τίθενται και άλλα ερωτήματα: - Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να επιβάλλεις την άποψή σου; - Ποιος σε ρώτησε; - Οι υπόλοιποι Έλληνες ρωτήθηκαν; Όχι ότι θα βγάλουμε και άκρη…
Κατ αρχήν φίλε luke το συγκεκριμένο blog,λέγεται "σκέψεις" και όχι"απαντήσεις",αλλά μιας και ρωτάς,θα μπορούσα να δώσω μια ιδέα,ένα γενικό περίγραμμα της ταπεινής μου άποψης για το πως μπορεί να αλλάξει κάτι,μιας και δεν μπορούν να αλλάξουν(δυστυχώς) 11 εκατομ.άτομα.
Συνταγματική αναθεώρηση δεν θα κάνουνε?Ωραία.Προχωρούμε με την ανάδειξη ΠΤΔ άμεσα από τον λαό,με δικαιοδοσία(δεν με αφορά πως θα λέγετε το πολίτευμα μας,δεν είναι εκεί το πρόβλημα μας),να "παραιτεί" την Κυβέρνηση,σε περίπτωση που δεν εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα(ναι,θα είναι αναγκασμένο κάθε κόμμα που κατέρχεται στον πολιτικό στίβο να καταθέτει συγκεκριμένο πρόγραμμα ετήσιο,με πλάνο συγκεκριμένο,στόχους συγκεκριμένους κλπ) και η ίδια βουλή να αναγκάζεται να βγάζει νέα Κυβέρνηση,πάλι με συγκεκριμένο και χρονοδιαγράμματα.Φυσικά έτσι υπάρχει ο κίνδυνος υπερεξουσιών στον ΠΤΔ,αλλά και αυτό μπορεί να καλυφθεί με το να μπορεί ο ίδιος ο λαός με τη συγκέντρωση ενός αριθμού υπογραφών,να τον"καθαιρεί"(ας πούμε 2 εκατ.υπογραφές σαν παράδειγμα).
Είναι απλά μια σκέψη,πιο άμεσης και ελέγξιμης Δημοκρατίας.Δεν ξέρω αν απάντησα στο ερώτημα σου,αλλά τουλάχιστον προσπάθησα.Άλλωστε δεν είμαι(και ούτε προτίθεμαι να γίνω),πολιτικός για να δίνω λύσεις.Υποτίθεται πως εκείνους για αυτό το λόγο τους εκλέγουμε.
Θίγεις τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας, την "διάκριση των εξουσιών".
Όχι μόνο σε εμάς (και σε άλλα κράτη) αλλά σε εμάς βγάζει μάτια ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Τι με νοιάζει πόσοι και πώς θα εκλέγονται, πώς θα λέγεται ο κυβερνήτης και τι εξουσίες θα έχει, αν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι της ίδιας "παρατάξεως".
Το Σύνταγμά μας και οι νόμοι είναι μια χαρά. Στην εφαρμογή χωλαίνουμε. Ο νόμος δεν έχει πόδια να πάει να εφαρμοστεί. Άνθρωποι τον εφαρμόζουν. Άνθρωποι σαν εσένα και εμένα. Τόσα χρόνια βλέπουμε ότι ΟΛΟΙ προσπαθούν να προσαρμόσουν τους νόμους επάνω τους (από τον μικρό ως και τον μεγάλο). Αλλά "κόρακας κοράκου" δεν βγάζει μάτι...
Αγαπητέ luke,νομίζω πως αντιφάσκεις.Απο τη μια"Τι με νοιάζει πόσοι και πώς θα εκλέγονται, πώς θα λέγεται ο κυβερνήτης και τι εξουσίες θα έχει, αν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι της ίδιας "παρατάξεως" και από την άλλη"Το Σύνταγμά μας και οι νόμοι είναι μια χαρά"?Εγώ νομίζω ότι ένα βασικό πρόβλημα στην Δημοκρατία μας,είναι ΚΑΙ αυτό.Η διαφορετική διάκριση εξουσιών και η μη αλληλοεξάρτηση τους ή όπως το είπες,να μην είναι συγκοινωνούντα δοχεία .Αν ο λαός έχει τη δύναμη να τους"καθαιρεί" όποτε δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα,αλλάζει το"παιχνίδι".Εμένα προσωπικά δεν μου λέει κάτι η σημερινή Δημοκρατία,όπου ψηφίζω μια φορά κάθε 4 χρόνια(ή όποτε άλλοτε το αποφασίσουν εκείνοι) για να ΜΗΝ εφαρμόσουν αυτά για τα οποία τους ψήφισα και είπα απλ.α μια γνώμη για τον έλεγχο τους,για μια πιο άμεση μορφή της.
Δημοσίευση σχολίου